Aflevering 3: De speeltuin van Alexander deel 1: de helleense stadsstaten

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 09:30

Een hele boterham, deze aflevering, maar wel een lekkere!

Een beetje oud-Griekenland en een beetje oude oorlogsvoering. Een langer dan gemiddelde aflevering als prelude op Filip II zijn verovering van dit gebied.

Hieronder vind je een aantal handige kaarten, foto's en links. Ik doe mijn best om deze in het NL te voorzien, maar dat lukt helaas niet altijd. ENG is "the next best thing" neem ik aan, maar hieronder moet ik helaas mijn toevlucht nemen tot het DUI en het FR. De perfecte gelegenheid om uw talenkennis wat verder aan te scherpen.Map van Griekenland in 431 v Chr. (begin Peloponnesische Oorlogen):

Map Peloponnesian War 431 BC-fr

De Delische Liga van Athene:  Athene en zijn "democratie" zal naar hartelust andere poleis onderwerpen en platbranden als het hen goed uitkwomt. Het recht van de sterkste was ten dele een Atheense uitvinding: "De sterkeren doen wat ze willen en de zwakkeren zullen dit moeten ondergaan". 

Map athenian empire 431 BC-fr

Map van Chalkidiki en het koninkrijk van Macedonië in 431 v.Chr.:


Hieronder een paar oorlogsprentjes uit de Oudheid. Merk op dat het paard geen stijgbeugels heeft. Deze zullen pas eeuwen later in China en Mongolië worden uitgevonden:

Macedonian Army Thessalian.jpg
By No machine-readable author provided. <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Marsyas" title="User:Marsyas">Marsyas</a> assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, Link

Greek Phalanx.jpg
Publiek domein, Koppeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.