Aflevering 2: Alexander. De Grote Griekse Geweldenaar?

Gepubliceerd op 2 november 2020 om 11:21
"Alexander the Great on horse" - Bronze of the Roman period (1st century BC) from the original by Lysippus (4th century BC) - Exhibition "Charles of Bourbon [Carlos III] and the diffusion of Antiquities: Naples, Madrid, Mexico" up to March 22, 2017 - Napl

Hij was geliefd en gehaat. Toen en nu. Een kleine poging om bij te dragen aan dit oververhitte debat.

Een korte maar krachtige aflevering.

Een overzicht van de Griekse dialecten:

AncientGreekDialects (Woodard) de

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Szkilny
3 jaar geleden

Hoe klonken de Barbaarse talen weer juist?

Filip Zweifel
3 jaar geleden

Wel, de Grieken vonden dat alle andere talen klonken als schapengeblaat: "bar bar". Onder meer het Perzisch werd daaronder gecatalogiseerd: https://www.youtube.com/watch?v=7iEj40KixrQ.
Maar de Perzen dachten waarschijnlijk hetzelfde over de Grieken.

Jan Szkilny
3 jaar geleden

Met Aristoteles als de persoonlijke leraar tijdens de tienerjaren van Alexander de Grote, in combinatie met de enorme bewondering tijdens zijn twintigerjaren voor Diogenes, en diens aparte filosofie..hoe kan dit alles worden gerijmd met een leven vol verovering, oorlog en hebzucht, beste mijnheer Swaffel?

Filip Zweifel
3 jaar geleden

Het is "Zweifel", maar goed.

Aristoteles was geen pacificist en vond dat de Grieken moesten heersen over de barbaren. Ook over Dyogenes is niet geweten of zijn filosofie was gericht tegen oorlog en hebzucht.

Daarnaast kon Alexander oneindig wreed zijn, als hij dit nodig vond om zijn doelen te bereiken, maar ook minzaam en vergevingsgezind als dit kon (of hem beter uitkwam). Een dichotomie die vele veroveraars in de geschiedenis hebben tentoon gespreid.

Gerdo
2 jaar geleden

Helaas is deze aflevering niet meer te vinden?

Filip Zweifel
2 jaar geleden

Dag Gerdo,


Ik heb besloten om deze aflevering te verplaatsten naar het einde van de podcastreeks. Het lijkt me meer iets voor op het einde dan voor aan het begin.


Met vriendelijke groeten,